„O comunitate reprezintă un grup de oameni care se adună împreună pentru un scop comun, mai înalt!”. Interviu cu Liviu Cadariu și Mădălina Neagu de la We For Real

Pe 14 mai, de la ora 15:00, pe Zoom, organizăm un atelier online despre construirea de comunități, pentru orice organizație care vrea să-și amplifice impactul cu ajutorul comunității.  Vom explora împreună strategiile de comunitate, tipurile de comunități pe care le poți crea, onboardingul membrilor noi, călătoria acestora în cadrul comunității, organizarea evenimentelor de succes și metode eficiente de facilitare care să stimuleze participarea și colaborarea.

Liviu Cadariu este co-fondator We For Real, a ajutat peste 30 de comunități technice & antreprenoriale în crearea strategiei și planificarea activităților de comunitate. Liviu este co-fondator și director de program la StepFWD, acceleratorul pentru startup-uri de tehnologie cu echipe diverse din CEE . A făcut parte din 3 proiecte de startup, care, deși nereușite, s-au dovedit a fi cea mai rapidă curbă de învățare din cariera sa.

Madalina Neagu, co-fondator We For Real, este arhitect și strateg de comunități. De mai bine de 12 ani ajută oameni și organizații cu privire la construirea & creșterea comunităților și a organizat peste 200 de evenimente & conferințe globale. Madalina are 6 ani de experiență în construirea de comunități la Impact Hub Bucharest și 4 ani în organizarea de evenimente pentru ebbf (ethical business building the future). De asemenea, este fondatoarea Taste the Drama, un board game pentru wellbeing-ul echipelor.

Am stat de vorbă cu Liviu și Mădălina să aflăm ce înseamnă pentru ei o comunitate și care sunt cele 7 greșeli pe care le poți face când începi să lucrezi la construirea unei comnunități.

Cum ați ajuns să vă nișați pe construirea de comunități? De unde a pornit ideea?

Ca foarte multi oameni de comunitate care se afla de multa vreme in industrie, nu am stiut pentru o perioada lunga de timp ca ceea noi faceam de peste 12 ani se numeste ‘Community Building’. Aceasta industrie a inceput sa se coaguleze destul de recent, abia in ultimii 10 ani incepand sa apara metodologii, experti si organizatii care au denifit aceasta nisa.

Odata ce am aprofundat mai bine informatiile disponbilie din industrie, dar si dupa ce am lucrat cu diferite business-uri si ONG-uri, am realizat ca exista o nevoie in piata de a invata ce sunt comunitatile si cum se pot construi intr-un mod sustenabil.

Aceasta a fost premisa care a pus bazele We For Real, compania de training si consultanta care ajuta organizatiile sa isi construiasca comunitati active si puternice in jurul produselor si brandului lor.

Pe site aveți scris: At We For Real we take a simple no-bullshit approach to help kick start your community! Ce v-a inspirat să vă prezentați așa?

Desi exista informatii disponibile online despre cum sa construiesti o comunitate, am auzit de multe ori ca oamenii nu stiu exact de unde sa inceapa.

Misiunea noastra este sa distilam cunostintele existente in niste pasi clari si concreti prin care sa poata incepe lucrurile rapid. Iar modul prin care o facem corespunde cu valorile noastre: practic si onest.

Ce înseamnă „comunitate” pentru voi?

Exista multe moduri prin care putem explica ce este o comunitate pe care le putem gasi online, insa noi ne ghidam dupa urmatoarea definitie:

O comunitate reprezinta un grup de oameni care se aduna impreuna pentru un scop comun, mai inalt!”.

Desi pare simpla de urmat, de multe ori organizatiile confunda acest scop cu planurile lor operationale si nu cu dorintele membrilor.

Intrebarea pe care si-o pune un membru este simpla: “De ce sa imi petrec timpul meu liber si energia limitata care imi ramane la final de zi intr-un loc care nu imi satisface nevoile?”.

Auzim tot mai des astăzi conceptul de comunitate, dar de obicei nu prea se face diferența între comunitate/audiență/public/beneficiari, ci sunt termeni folosiți interșanjabil. Cum ajunge un grup de oameni să fie o comunitate?

Unul din miturile existente este ca o comunitate se intampla natural, oarecum de la sine. Insa in spate garantam ca exista un proces si oameni care lucreaza foarte mult sa creeze cadrul prin care comunitatea sa existe.

Daca ai un grup de oameni adunati pe o platforma, fie ea Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok sau chiar un newsletter, in care ei doar consuma informatiile pe care tu le creezi, atunci ai o modalitate prin care doar tu diseminezi continut. Ceea ce nu este nimic gresit, insa trebuie sa fii constient ca in acest caz ai o audienta, sau ceea ce noi numim o pseudo-comunitate!

O comunitate este ca o retea (ex. internetul), in care fiecare membru este unul din nodurile care poate comunica in orice moment cu oricare alt membru, fara neaparat interventia moderatorului. Asadar, intrebarea pe care o punem oricui sustine ca are o comunitate este:

“Care e spatiul virtual/fizic in care membrii interactioneaza intre ei fara interventia ta?
Care sunt principliile de design ale acestui spatiu incat sa creeze sentimentul de siguranta, apartenenta, dorinta de colaborare?”.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le-ați observat în organizațiile cu care ați lucrat când vine vorba de construirea unei comunități?

Din experienta noastra, provocarile pe care le intampina organizatiile care construiesc o comunitate se invart in jurul urmatoarelor 7 greseli.

  • Nu stiu care este diferenta dintre o pseudo-comunitate si comunitate adevarata
  • Nu exista un scop bine definit si asumat atat de organizatie dar mai ales de membrii
  • Lipseste strategia de comunitate – cum spuneam, lucrurile nu se intampla natural
  • Calatoria membrului in comunitate nu este definita si implementata corespunzator
  • O comunitate nu functioneaza fara cel putin un community manager full-time
  • Nu exista abordare bazata pe date. Daca nu masori, de unde stii ce si cum sa imbunatatesti?
  • Lipseste un plan de sustenabilitate pe termen lung, inclusiv din punct de vedere financiar

Din experiența voastră, la ce ajută crearea și menținerea unei comunități pentru un ONG?

O comunitate puternica este esentiala pentru un ONG, fiind motorul care contribuie la cresterea impactului organizatiei, la mobilizarea resurselor, la sprijinirea beneficiarilor si la promovarea schimbarii sociale la care lucreaza.

Workshopul online este adresat atât organizațiilor care acum își doresc construirea unei comunități, cât și celor care au deja o comunitate și vor să o activeze?

Continutul workshopului este folositor atat celor care planuiesc sa construiasca o comunitate, dar si celor care au deja una si planuiesc sa o (re)activeze.

De cele mai multe ori, atunci cand lucrurile nu functioneaza, trebuie sa revizitam pasii de inceput pentru ne calibra eforturile bazat pe noul context in care se afla atat organizatia cat si membrii comunitatii.

Pentru cei care nu pot ajunge la workshop, care ar fi primul lucru pe care i-ați sfătui să-l facă atunci când se hotărăsc să-și construiască o comunitate?

Inainte de a incepe sa organizezi orice activitate, defineste impreuna cu echipa ta care este scopul pentru care creezi aceasta comunitate, atat pentru voi ca organizatie, dar mai ales pentru membrii pe care vrei sa ii atragi. Ce valoare aduce aceasta comunitate in viata lor?

Trebuie sa ai un prim raspuns destul de bun la intrebarea pe care si-o pune un membru:

„De ce sa imi petrec timpul meu liber si energia limitata care imi ramane la final de zi in comunitatea ta?”.

Ce resurse recomandați pentru cei care vor să citească mai multe despre construirea de comunități?

Orice vrea sa aprofundeze domeniul de construire de comunitati, recomandam aceste top 3 resurse:

Înscrie-te gratuit la workshop-ul online susținut de Liviu și Mădălina de la We For Real.