„E important să fii capabil să te vulnerabilizezi pe punctele slabe și să ceri ajutor, dar trebuie să potențezi la ce ești bun”: cum a fost la întâlnirea de comunitate de la Craiova

AmpliFY ONG a pornit și din intenția de a susține și conecta actori din societatea civilă din orașele mici și medii din țară, pentru că, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, activitățile de orice fel sunt concentrate în orașele mari. Prin evenimentele de comunitate vrem să schimbăm peisajul local din orașe în care poate nu sunt destule contexte de colaborare între ONG-uri.

Craiova a fost cel de-al doilea oraș de pe harta AmpliFY ONG din acest an și ne-am bucurat să vedem un interes așa mare pentru evenimentul dedicat craiovenilor care schimbă în bine comunitatea.  

Am cunoscut peste 20 de profesioniști din diverse domenii de activitate, care și-au dat mâna cu familiaritate, chiar dacă se cunoscuseră cu câteva ore în urmă. Contextul similar în care activează a făcut totul mult mai ușor când a venit vorba de împărtășirea provocărilor și a potențialelor soluții. Și chiar dacă se loveau de provocări similare, soluțiile pe care le-a găsit fiecare au fost cu adevărat creative, inovatoare și inspiraționale pentru colegii de breaslă.

Am discutat despre finanțări, eșecuri, momente oportune de a face un salt sau o schimbare mai mare pentru binele organizației, construcția unei echipe faine și puternice, menținerea motivației și resursele necesare ca să nu pierzi din vedere scopul pentru care ai început să faci ceea ce faci.

Am avut alături colegi de la Asociatia Avangarda de Sacrificiu, Asociatia Bloggerilor Olteni, Asociatia de Consultanta si Consiliere Economico-Sociala Oltenia, ACCES Oltenia, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Vladimir, Asociatia Povestea Mea, Fundatia Adina Stiftelsen, Asociatia Phoenix, Asociatia Mereu pentru Europa, Asociatia Tribul Parintilor, Asociația Manufactura Roxanei, Kiwanis Craiova, Asociația Română A Tinerilor Cu Inițiativă.

Ca la fiecare întâlnire, am avut un panel format din invitați din societatea civilă. I-am avut alături pe Iulian Tănase, Președinte Kiwanis Craiova & Local Coordinator Let’s Do It, Romania! și Cristina Catană-Bucă, Președinte Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă.

A fost un dialog constructiv pentru toată lumea, pentru că am discutat atât lucrurile mai puțin roz din viața de ONG-ist, cât și oportunitățile ascunse sau mai puțin vizibile care pot fi accesate.

Cum sună câteva dintre ideile venite de la participanți, la care merită să reflectezi: Nu ești într-o competiție cu celelalte ONG-uri, ci într-o continuă colaborare. Ai doar de câștigat din colaborare. E vorba de un #shift de mindset.

  • Când faci un lucru, trebui sa vezi că ceva, orice, se schimbă – așa monitorizezi progresul.
  • Gândește-te dacă are cineva nevoie cu adevărat de ceea ce faci tu că ONG sau e doar o ambiție, o pasiune de-a ta. Dacă nu are nevoie, atunci faci totul degeaba. Gândește-te că timpul e singura resursă pe care nu ți-o va da nimeni înapoi așa că analizează bine dacă e nevoie de ceea ce faci sau nu.
  • Cei mai importanți stakeholderi pe care trebuie să îi ai implicați în proiecte:
    – echipa internă
    – echipa extinsă (cea care implementează proiecte)
    – comunitatea
    – firme
    – instituții publice
    – alte ONG-uri
    E important să extinzi plaja de stakeholderi care contribuie la ceea ce faci tu în fiecare an cât mai mult.
  • Colaborează și cu fundații comunitare -> Dacă vrei să faci singur ceva, o să ai un impact foarte mic și cu mult efort; dacă nu implici mai mulți stakeholderi e posibil ca lucrurile sa revină ca la început (ex. în școli).
  • Sunt organizații de la care poți învăța lucruri, dar nu o să te învețe nimeni cum să faci lucruri in comunitatea ta. Tu trebuie să înveți, făcând. Daca iei ceva ce funcționează în alta parte, nu înseamnă că funcționează și la tine. Trebuie să fii flexibil. Trebuie să fii onest și să spui “la asta mă pricep, la asta nu”. Cei mai mulți nu știu să se evalueze corect și ăsta e motivul pentru care nu pot colabora.
  • E important să fii capabil să te vulnerabilizezi pe punctele slabe și să ceri ajutor, dar trebuie să potențezi la ce ești bun. Pornește de la ce ai deja și amplifică lucrurile cu impact pozitiv și cu potențial.
  • Am întâlnit oameni cu care am putut lega parteneriate și am descoperit oportunități.Alina Catrinoiu, Director scriere de proiecte, Asociația de Dezvoltare Comunitară Vladimir
  • AmpliFY ONG nu este un one-time project, este un hub de colaborare, educație și sprijin pentru organizațiile din România, astfel încât să-și amplifice impactul social. 
    Iulia Drăguț, bancher social, BCR.

Următorul eveniment de comunitate are loc pe 24 aprilie la Suceava. Înscrie-te aici.

Și hai alături de noi ca să afli când avem următoarele evenimente în orașul tău și online! Completează formularul.